Verandah House Byron Bay

CREATIVE OVERVIEW : VERANDAH HOUSE : LUXURY RESIDENTIAL ARCHITECTS BYRON BAY

Set on a small site of 550m2 backing onto a nature reserve in a quiet pocket of Byron Bay, the aim of Verandah House was to create a house “in nature”.  Integration of landscape was key, with four distinct garden spaces that are dragged into the house by the permeable design.  As luxury residential architects in Byron Bay we gained inspiration for this home in the modern Balinese Villa where the main hallway is a covered outdoor space.  The central courtyard design allows for light from many varied directions to permeate into the plan.  Doors can slide away to open whole sides of rooms to external spaces, blurring the lines between inside & out.  Natural materials such as zinc, locally sourced stone, ecologically sourced timber and glass were also integral to the design’s sustainable approach.

Client Review:

“We asked Davis Architects to design our new home after researching local Byron Bay architects.  Ed listened to our brief and expanded the design with foresight and imagination as well as our criteria to do this as quickly as possible so we could build and be enjoying our home within a reasonable timeframe.  The process through council was less than a month with Ed’s knowledge of the expected guidelines.  Our builder Olivier Chaussemiche and his team executed Ed’s plans with expertise, knowledge and enthusiasm.  Our year of building has been a wonderfully happy and enjoyable experience, we absolutely love our home….  Thank you so much Davis Architects!”  Virginia Davies & David Hosking
byron bay architectluxury residential architectsverandah house byron baybyron bay architecturenorth coast architectssustainable architects byron baynorth coast architectsresidential architect byron baycoastal architecturecoastal architectgold coast architectgold coast architectsnorth coast architecturebyron bay stylesustainable architect byron baybyron bay architects
Concept drawings for this project can be found here
PROJECT TEAM:
Architects: Ed Davis & Dylan Robinson
Engineer: Northern Rivers Structerre (prev. Hammond & Associates)
Photographer: Ann-Louise Buck ~ Possum Creek Studios